Salutació de l'Alcalde

Benvinguts,

Us trobeu, encara que virtualment, al bell mig de la plana de Vic, entre Tona i la capital de la comarca d’Osona. La carretera C-17 parteix el terme municipal pel mig, i encara que veureu tres sortides per accedir a Malla, no trobareu un nucli urbà, perquè no existeix.

Som un poble rural amb unes noranta cases i 269 habitants que ens dediquem a l’agricultura, la ramaderia, o treballem en activitats industrials o de serveis fora del poble. A Malla hi ha també, activitat industrial i comercial que es pot veure des de la carretera mateix.

La gent de Malla estem orgullosos de ser com som, i a pesar de les limitacions de cadascú, hi vivim bé. Els serveis que no tenim ens els presten els municipis veïns i Malla ofereix a la comarca i al país paisatge rural, aliments, i participa en la bonica imatge d’entrada a Vic que es té quan travessa el Coll de Malla circulant per la C-17.

Us convidem a pujar al Clascar, que és la nostra muntanya “sagrada”, des d’on podreu contemplar, si el dia us hi acompanya, una de les millors vistes de la Plana. Des d’aquest punt, els nostres avantpassats ja hi prenien vistes fa més de dos mil anys. Les restes d’un poblat Iber així ho confirmen, i les ruïnes d’un castell medieval uns segles més tard.

A sota, per la part de llevant, hi veureu la nostra església romànica de Sant Vicenç, centre neuràlgic del poble, a part de l’ajuntament. Al costat mateix, a l’edifici de la Rectoria, hi tenim el museu, on hi ha exposades peces i útils antics de la Parròquia, pedres trobades durant la restauració de l’església els anys vuitanta del segle passat, i peces dels antics poblaments recollides a la muntanya del Clascar.

La Quadra de Miramberg o de Torrellebreta, és un sector del municipi que està separat geogràficament de la resta i enclavat entre els termes municipals de Tona, Taradell i Seva. Consta de set masies entre les que destaca la masia de Torrellebreta per la seva dimensió, la seva història i les diverses col·leccions que alberga. En aquest sector hi ha la única zona qualificada com a espai d'interès natural del municipi (P.E.I.N.). I també en aquest sector s'ubiquen les diferents edificacions que conformen la Mancomunitat La Plana, agrupació de 12 municipis d'Osona que comparteixen serveis.

La vida cultural del poble la forma l’activitat parroquial, amb la missa dels diumenges, les celebracions de Setmana Santa i Pasqua, amb la rifa dels ous, o bé el Novenari, conjunt de conferències que es fan el novembre, i que tenen més de 130 anys d’antiguitat.

Una altra part de la cultura la promou l’Ajuntament amb activitats esportives, de manualitats, col·laborant amb la organització de festes populars com ara la Festa Major, 22 de gener, la Diada de l’onze de setembre,  o la Festa dels Avis, primer diumenge d’octubre. Els mesos d’estiu s’organitza un Casal per nens i nenes de tres a dotze anys i normalment es repeteix per vacances de Nadal.

I una altra part de la cultura l’organitza els grups de Bastoners de Malla, els Falcons de Malla, els Segadors de Malla, l’equip de futbol d’aficionats, la revista La Garba, o l’Espai Pratdesaba, amb xerrades de tota mena que es fan a la casa del mateix nom, i de propietat municipal.

A Malla també hi ha el bar Els Estudis, als baixos de l'ajuntament, i el centre comercial Esclat. També s'hi pot visitar el bosc artístic del Prat Verd i pernoctar a la casa rural del Prat Xic o al Mas El Ricart.

Bona estada a Malla.

Darrera actualització: 11.08.2020 | 17:40
Darrera actualització: 11.08.2020 | 17:40