Taula rodona sobre la sequera a Malla

Dijous, 8 de febrer de 2024

Les meteoròlogues Sarai Sarroca i Mònica Usarts van respondre dubtes dels assistents.

A les portes de la declaració de la fase d'emergència per sequera a Catalunya, l'Ajuntament de Malla va organitzar el 28 de gener, a l'Espai Pratdesaba, una conversa entre Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya, i Mònica Usart, meteoròloga a RAC1 i RAC105. Ambdues van compartir la seva visió sobre el futur incert de les prediccions del temps en una època de canvi climàtic constant i van resoldre dubtes i plantejaments que van fer els assistents. L'acte estava emmarcat en la programació de la Festa Major de Malla.

"Hi ha molta informació, però també molta informació", deia Sarroca. La falta de pluges ha dut Catalunya a una situació excepcional i, segons la directora del servei meteorològic, les prediccions a llarg termini es fan més complicades perquè ens endinsem en un context que no havíem trepitjat fins ara o, com a mínim, des del 1916, que és l'any en què es van començar a recollir dades. Tot i això, afirma que els models meteorològics tenen una fiabilitat alta a curt i mitjà termini. "A la primavera podríem tenir episodis de precipitacions que aturin el cop, però no treure'ns de la sequera", afirmava.

Ambdues professionals van recordar que el Mediterrani és una zona d'extrems i que, a mesura que s'agreugi la crisi climàtica, els extrems se separaran més. És a dir, que les sequeres seran més llargues i, quan arribin les pluges, seran més torrencials.

Al llarg de l'acte, els assistents van plantejar dubtes i preocupacions a les expertes. Usart va explicar que "tard o d'hora, plourà", però no se sap quan ni quant, per tant, aconsellava adaptar-se a la nova realitat, canviant hàbits, investigant quins aliments són més resistents a les noves condicions o trobant quines tècniques poden permetre reutilitzar l'aigua residual per no dependre tant de la pluja. Malgrat que trobar la data i moment exacte en què la pluja tornarà és complicat, les dues expertes animaven la població a preparar-se i a revisar els hàbits de consum de l'aigua per estalviar el màxim possible d'un bé tan preuat i cada vegada més escàs.

Darrera actualització: 8.02.2024 | 17:45