Malla participa en l'acte institucional d’inici de la tramitació de la Llei de l’Estatut dels Municipis Rurals al ParlamentÂ
Aquest dimecres 27 de novembre, prop de 300 alcaldes i alcaldesses, entre ells l’alcalde de Malla, Ajutori Redorta, van participar en l’acte institucional d'inici de la tramitació del Projecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals, que va tenir lloc al Parlament de Catalunya.
Aquest projecte de llei, que ahir va superar el debat de totalitat sense cap esmena de retorn, marca un pas decisiu per dotar els municipis rurals d’un marc normatiu propi que impulsi el seu desenvolupament econòmic, millori la prestació de serveis públics i en combati el despoblament amb la finalitat de combatre alhora el desequilibri territorial. La llei incidirà en l'àmbit fiscal per oferir deduccions en l'IRPF per trasllat, rehabilitació o adquisició de la residència habitual a un municipi rural; econòmic, per dotar els municipis de més autonomia financera i impulsar mesures d'incentivació de l'activitat; i d'habitatge, amb la creació d'una borsa d'habitatge rural i mesures per incentivar la rehabilitació. També es crearà un portal únic a la seu electrònica per simplificar la burocràcia i impulsar una connectivitat digital fiable i de qualitat.
Aquesta llei s'aplicarà als 213 municipis rurals que tenen menys de 2.000 habitants i que pertanyen a una comarca rural. També s'hi empararan 381 municipis més, entre els que no arribin als 500 habitants i els municipis entre 500 i 2.000 habitants que tinguin una densitat de població inferior a 12,5 habitants/km2, o una taxa de creixement menor al 10% els últims deu anys, o una taxa d'envelliment superior al doble de la mitjana de Catalunya.
Dels 947 municipis catalans, 596 (el 63%) tenen una població de menys de 2.000 habitants i es consideren municipis rurals. D'aquests, 332 no arriben als 500 habitants. Segons l'OCDE una comarca rural és la que un 15% o més de la població viu en municipis amb una densitat de població menor a 150 habitants per kilòmetre quadrat