Malla commemora la Diada Nacional de Catalunya

Divendres, 15 de setembre de 2023 a les 00:00

Malla va viure un cap de setmana marcat per dues activitats el dia 8 i 10 de setembre

La Marxa dels Vigatans

Un any més La Marxa dels Vigatans va tornar a prendre les places i els carrers per reivindicar la necessitat de recuperar les llibertats nacionals, celebrar la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d’Osona i commemorar dels fets de 1714. 

La marxa, que enguany va arribar a la seva 21a edició, també representa el compromís amb la memòria dels homes i dones que, de forma anònima, van dedicar i dediquen el seu temps a fer créixer el país que volem, sempre millor. La proposta d’enguany passa per un format més popular i associacionista a la plaça de la Catedral de Vic.

El divendres 8 de setembre de 2023, va sortir la columna de persones des de Malla per arribar a les la plaça Major de Vic i a partir de les 9 del vespre, va començar aquesta 21a edició.

El muntatge, a banda de recrear històricament els fets de 1705, també va comptar amb diferents artistes i disciplines així com amb les intervencions de Mònica Terribas, vicepresidenta d’Òmnium Cultural, i Anna Piella, professora i activista manlleuenca que farà el ja tradicional diàleg de compromís amb l’infant paper que aquest any recau sobre Maria Boix Guzman, de Santa Eulàlia de Riuprimer.

Ofrena floral al monument Francesc Paracolls

Diumenge 10 de setembre, després de missa, veïns i veïnes de Malla van retre homenatge a Francesc Paracolls i commemorar la Diada Nacional de Catalunya. A Malla honorem Francesc Paracolls, un dels homes que esdevingueren llegenda en la lluita contra les tropes borbòniques de Felip V. Francesc Paracolls, nascut el 1665 i hereu de Mas Paracolls, es decantà per la causa vigatana i lluità amb els miquelets i el sometent.

Una membre de la família descendent directe de Francesc Paracolls va llegir el manifest de la diada. A continuació de l’acte, la mateixa família va obsequiar als presents amb un licor casolà que va fer les delícies de totes les persones presents.

Francesc Paracolls (1665-1714)

Nascut a Malla l'any 1665 i membre dels coneguts com a Vigatans. El 17 de maig de l'any 1705 es va reunir a la capella de Sant Sebastià, prop de Vic, juntament amb un grup de partidaris de l'arxiduc Carles d'Àustria que li donaven suport en la revolta contra el borbó Felip V de Castella. En aquesta trobada, on es va firmar el Pacte dels Vigatans, Francesc Paracolls hi va figurar com a home important, al costat d'altres noms més coneguts com el Bac de Roda o Josep Moragues. D'aquesta manera, Francesc Paracolls no va fugir cap a França ni es va rendir davant les tropes francoespanyoles. Va ser detingut l'abril del 1714 i, després de portar-lo fins a Vic, el 14 d'abril de 1714 el van executar al Castell d'en Planes a la forca. El mateix dia fou dipositat el seu cos al convent dels Predicadors de la Parròquia de Sant Domènec de Vic, on se celebraren unes exèquies amb nou capellans, i el 21 de novembre fou enterrat al cementiri de Malla, on se li feren oficis amb tretze capellans. A causa de la seva ideologia, li foren arrabassades les terres, on hi vivia la família des del s. X, i al seu fill, al complir 25 anys, les hi deixaren tornar a comprar, però tan sols va poder-les recuperar en part.

 

 

 

 

Darrera actualització: 15.09.2023 | 10:38