La lingüista Míriam Martín aposta per l'autoestima de la llengua

Dimecres, 8 de febrer de 2023 a les 00:00

La festa major també pot ser sinònim de reflexió, en aquest cas sobre l'estat de salut del català.

La lingüista Míriam Martín Lloret va ser la convidada al cicle de xerrades de l'Espai Pratdesaba. La sala d'actes de la Cabanya de Pratdesaba es va omplir, el passat diumenge al migdia, per conèixer el missatge optimista que vol transmetre Martín en el seu últim llibre: Teràpia lingüística. Relaxa't, que el català té solució! (Ara Llibres).

Durant la xerrada, que van compartir molts veïns i veïnes de Malla, Martín reconeixia que els catalans arrosseguem traumes lingüístics històricopolítics" que encara "no ens hem tret de sobre". Una de les evidències és la facilitat amb què els catalanoparlants es passen al castellà "quan et trobes qualsevol persona desconeguda o d'origen immigrant". Davant d'això, proposa un seguit de consells pràctics per parlar el català sense complexos. "Ens cal més militància i activisme individual." I per fer-ho, la mateixa recepta: "Més autoestima".

Segons l'autora el català col·loquial cau en l'incorrecte i ja està. Hem de fer pedagogia sobre el que és un registre informal, perquè sembla que en català només existeixi i s'ensenyi la part formal. Cal enriquir la informalitat sense caure en el parany de recórrer a castellanismes i anglicismes sempre.

Des de l'Ajuntament de Malla volem donar les gràcies a la ponent, Míriam Martín, per la interessant xerrada que ens va exposar.

Darrera actualització: 08.02.2023 | 14:18