Bea Talegón: «O ens unim o ho passarem malament»

Dimecres, 20 de març de 2019 a les 00:00

La periodista i política Bea Talegón va ser la ponent de la xerrada que l’Espai Pratdesaba va organitzar dins els actes de la Festa Major de Malla.

Talegón es va mostrar molt agraïda i satisfeta de poder ser a Malla i en la seva xerrada va posar èmfasi en el moment de desànim i de desconcert que viu la societat catalana, després d’un dia cabdal com va ser l’1 d’octubre, «on tres milions de persones es van posar d’acord en fer alguna cosa, comptant els vots que no es van poder comptabilitzar perquè la policia es va endur les urnes». Això, segons Talegón, va ser el més important, «la força d’un poble que es reconeix com a poble». I també és el que «li va fer por a l’Estat espanyol. El problema d’arrel de l’Estat no és amb la independència, sinó amb la democràcia i la justícia». 

Talegón defensa que la creació del relat que l’Estat fa servir amb Catalunya li ha funcionat durant 40 anys amb el País Basc, «la imatge que la majoria de persones teníem del País Basc és que allà tothom, o és d’ETA o els matarà ETA. Ens han volgut ficar aquesta idea al cap. I ara passa amb els catalans». 

Catalunya serà la primera peça, segons Talegón, que farà un procés d’independència de manera pacífica, «i durant els propers deu anys hi haurà trenta processos com aquest arreu d’Europa, segons els experts». Està convençuda que Catalunya serà qui obri la porta a un nou procés de democratització a Europa i en el que Espanya es quedarà «amb el cul a l’aire després de les mentides que està explicant des de fa 40 anys». La ponent va acabar dient que «alguns experts en geopolítica diuen que estem vivint altra vegada una altra revolució a nivell global sobre un canvi de sistema o de paradigma que, o ens unim els que tenim clar el que són els drets humans, o ho passarem bastant malament, ja que es poden generar processos sense garanties de ser democràtics i lliures». 

La xerrada es pot visualitzar a través de la web de l’Ajuntament de Malla, així com l’anterior, on Ramon Sans i Sílvia Invers van parlar de com potenciar les energies renovables i l’estalvi energètic. La propera cita amb l’Espai Pratdesaba serà el diumenge 31 de març amb «Salt de perxa», de la il·lustradora mallenca Olga Capdevila. 

Darrera actualització: 20.03.2019 | 13:16