Els resultats de la tercera campanya d'excavacions al Clascar, presentats!

Dilluns, 28 de setembre de 2020 a les 00:00

Els resultats d'aquesta campanya posen de manifest la importància de Malla en l'organització territorial de la comarca d'Osona en l'època dels íbers.

Aquest dissabte, 24 de setembre, Àngels Pujol i Jordi Principal van exposar davant una trentena de persones les troballes més significatives de la tercera campanya d'excavacions al Clascar. D'aquesta nova etapa, l'investigador Jordi Principal destacava que ha sorprès "l’entitat de les restes ibèriques que hem descobert, ja que ens mostra un habitatge complex, molt més gran del que caldria esperar en època ibèrica". A més, s'hi ha descobert una estructura circular que correspondria a les bases d'un forn de pa, el que ens està indicant "que hi havia estructures que utilitzava la comunitat en general, però que les controlava i gestionava una família en concret".

Per la seva banda, la directora de l'excavació Àngels Pujol explicava que tot i que s'ha d'acabar de veure i definir quin paper acaba jugant Malla en l’organització del territori, "la singularitat de les dimensions dels edificis fa pensar que Malla segurament va tenir una rellevància important en l’organització territorial de tota la zona".

Aquest fet va ser recollit per l'alcalde Eudald Sentmartí, que es mostrava satisfet pel fet que aquestes descobertes hagin posat en evidència que "Malla té una ubicació estratègica pel conjunt de la comarca, i no només avui, sinó que des de temps molt antics". Per Sentmartí, "destapar tot això i donar-ho a conèixer és un valor per a tota la comarca i a Malla ens sentim molt afalagats en aquest sentit perquè continuem sent un lloc estratègic".

Després de les tres primeres campanyes d'excavació, el proper any es durà a terme la quarta, assegurada dins el Projecte de Recerca Quadriennal finançat per la Generalitat de Catalunya. Un cop finalitzat aquest projecte de 4 anys, l’Ajuntament i els responsables de l'excavació estudiaran l'opció d'allargar el projecte a llarg termini. Malgrat haver de definir encara en quines línies se seguiria, totes les parts tenen la voluntat de seguir treballant-hi en un futur.

Darrera actualització: 29.09.2020 | 14:46