Irene Solà exposa un projecte artístic col·laboratiu a l’ACVic

Dimarts, 8 d'abril de 2014 a les 00:00
Projecte col·laboratiu és el resultat de la sisena Beca Ciutat de Vic a la Creació Artística, que van guanyar la mallenca Irene Solà i Toni Sadurní, de Vic.
Tots dos han viscut a l’estranger durant els últims mesos (Sadurní a Berlín, Alemanya: i Solà a Reykjavík, Islàndia, i Brighton, Anglaterra) i han treballat amb aquesta separació física. “El projecte va començar el 2011. En Toni i jo decidim, paral·lelament als projectes de cadascú, començar a treballar en un projecte artístic en comú”, diu Solà. 
Sadurní ve del món de la Història de l’Art i Solà, de Belles Arts. Tots dos vivien a Barcelona i tenien interessos comuns. “Vam començar a investigar sobre la col·laboració, l’amistat, la intimitat i els límits i espais d’aquestes. Vam fer un primer projecte que es va dir Projecte col·laboratiu I, que es va exposar al Casino de Vic l’estiu del 2012. Després ens en vam anar a viure a l’estranger i ens vam adonar que en realitat és una situació, aquesta d’estar separats i lluny de casa, molt generalitzada entre els nostres amics i coneguts”, afegeix. Per això, els dos joves van decidir treballar amb i en aquesta distància. Projecte col·laboratiu II és el resultat d’una investigació sobre com es comunica, s’estima i conviu la gent separada per una gran distància, i que es divideix en dos projectes o peces: Menjar, que és un llibre d’artista, i Instruccions, una sèrie fotogràfica. 
La instal·lació amb els llibres, que es pot visitar a l’ACVic fins el 3 de maig, s’acompanya per dues peces de vídeo produïdes per Irene Solà a Islàndia que tracten sobre la relació entre llenguatge i comprensió. Una d’aquestes experiències parteix d’escrits en islandès que Solà demana a diferents persones i que ella llegeix sense conèixer l’idioma. A partir d’aquest àudio, demana a un altre grup de persones que en facin la traducció, tot i que la comprensió llavors no és completa. 
Solà està cursant actualment el Màster de Literatura, Cinema i Cultura Visual a la Universitat de Sussex (Regne Unit) i treballa en projectes artístics i literaris, entre els quals destaquen la participació a la Biennal Europea JCE (Paris, 2013), l’exposició nòmada La Ghetto (Barcelona, 2013) i el poemari Bèstia (Premi de Poesia Amadeu Oller 2012).
 
Foto: Albert Llimós | EL 9 NOU
 
Darrera actualització: 10.09.2018 | 09:38